Vrouwen in de Formule 1 (2024)

Vrouwen in de F1

Slechts vijf vrouwelijke coureurs namen officieel deel aan een Grand Prix. Maria Terese de Filippis was de pionier als eerste vrouwelijke coureur in de Formule 1. De Italiaanse maakte haar debuut in 1958 en 1959, waarbij ze vijf races reed in de hoogste klasse van de autosport. Lella Lombardi is de enige vrouw die punten scoorde in de Formule 1, zij was actief in de F1 van 1974 tot en met 1976. Lombardi nam deel aan zeventien races en startte er twaalf. Haar best resultaat behaalde ze in de Spaanse Grand Prix van 1975, waar ze als zesde eindigde. Omdat de race werd gestopt voordat driekwart van de geplande raceafstand was voltooid, werden slechts halve punten toegekend. Lombardi werd de eerste en tot nu toe enige vrouw die punten heeft gescoord in het wereldkampioenschap Formule 1.

In 1976 probeerde de Britse Divina Galica zich te kwalificeren voor de Britse Grand Prix. Dit was de enige Formule 1 Grand Prix waarin meerdere vrouwelijke coureurs (Lombardi en Galica) waren ingeschreven, maar beiden slaagden er niet in zich te kwalificeren.

In 1980 deed de Zuid-Afrikaanse Desiré Wilson een poging zich te kwalificeren voor de Britse Grand Prix, maar kreeg dit niet voor elkaar.

Na Giovanna Amati in 1992 heeft geen enkele vrouw meer geprobeerd zich te kwalificeren voor een Formule 1 Grand Prix.

Hoewel er nog geen vrouwelijke coureur is geweest die regelmatig heeft deelgenomen aan Formule 1-races sinds Lella Lombardi, zijn er wereldwijd in toenemende mate initiatieven en programma's om de betrokkenheid van vrouwen in de autosport en Formule 1 te bevorderen. Deze initiatieven zijn gericht op het aanmoedigen van vrouwen om deel te nemen aan racen op jonge leeftijd, het bieden van kansen voor talentontwikkeling en het vergroten van de vertegenwoordiging van vrouwen in de autosport op alle niveaus, inclusief de Formule 1.

Jessica Hawkins Aston Martin F1

In september 2023 stapte Jessica Hawkins in een Formule 1-bolide; de Aston Martin AMR21. Daarmee is de Aston Martin-ambassadeur de meest recente vrouw die in een moderne F1-auto is gestapt. Lees hier meer over de test van Hawkins op de Hungaroring.

F1 Academy

In 2023 lanceerde de Formule 1 de F1 Academy, een nieuw project om vrouwelijke coureurs te ondersteunen met hun ontwikkeling en voor te bereiden op hogere niveaus van competitie.

De categorie is ontworpen om coureurs toegang te geven tot meer rijtijd, racen en testen, evenals ondersteuning bij technische, fysieke en mentale voorbereiding. Het biedt jong talent in juniorklassen de ervaring bieden die nodig is om door te groeien naar de Formule 3 zich op te maken voor de weg naar de Formule 1.

Voor het eerste seizoen zetten vijf teams in totaal vijftien coureurs in. De deelnemende teams zijn gevestigde namen uit de Formule 3 en Formule 2. De betrokken teams staan bekend om hun ervaring en expertise in het begeleiden van jong talent en helpen de coureurs om de volgende stap te zetten in hun reis in de competitieve autosport.

De kalender voor het eerste seizoen bevat 21 races verdeeld over zeven rondes. De insteek van de kalender is dat deze zo veel mogelijk F1-circuits bevat, zodat het startveld de kans krijgt om te strijden op verschillende uitdagende circuits en hun technische vaardigheden te ontwikkelen. Elk raceweekend telt twee kwalificatiesessies en drie races, wat betekent dat het managen van het weekend om punten te maximaliseren cruciaal is voor de allereerste F1 Academy-kampioen.

Partnerschappen met enkele van de meest gerespecteerde merken in de autosport, zoals Pirelli, Autotechnica en Tatuus, zorgen ervoor dat de categorie technisch geavanceerd blijft en tegelijkertijd betaalbaar blijft.

W Series

De W Series is een internationale autosportklasse die in 2019 werd opgericht met als doel de kloof tussen mannelijke en vrouwelijke coureurs te verkleinen en meer kansen te creëren voor vrouwen in de autosport. De klasse gebruikt identieke raceauto's, zodat de prestaties van de coureurs echt centraal staan. De auto's zijn voorzien van een 1,8-liter turbomotor met 270 pk en hebben dezelfde specificaties, wat betekent dat het pure racetalent van de coureurs het verschil maakt.

De W Series is een kampioenschap dat bestaat uit meerdere races op verschillende circuits over de hele wereld. In 2019 bestond het eerste seizoen uit zes races, terwijl het tweede seizoen in 2021 uit acht races bestond, met evenementen in Europa, Azië en Amerika. Het kampioenschap is ontworpen om coureurs de kans te geven om zich te bewijzen op verschillende soorten circuits, variërend van stratencircuits tot klassieke circuits, en zo hun vaardigheden en ervaring te vergroten.

Verschil tussen de F1 Academy en W Series

Zoals reeds beschreven bestaat de W Series al sinds 2019. Wat maakt dat er in 2023 nóg een raceklasse bijkomt die enkel voor vrouwen bestemd is?

Verschil in format

In november 2017 begonnen er al geruchten te circuleren over een volledig vrouwelijke serie, maar het probleem was dat er geen duidelijke visie was over hoe dit vrouwen in de Formule 1 zou helpen. In tegenstelling tot de Formule 2 en 3, kon de winnaar van het kampioenschap blijven racen in het volgende seizoen. Sinds het eerste seizoen in 2019 is er slechts één winnares van het kampioenschap geweest - Jamie Chadwick. Ondanks haar titels bleef Chadwick verschillende jaren actief in de W Series, waardoor het doel van de klasse - vrouwen helpen groeien binnen andere/hogere autosport klassen - niet direct gerealiseerd werd.

Om een soortgelijke situatie binnen de F1 Academy te voorkomen, kiest men voor een ander format. Zo krijgen succesvolle coureurs binnen de sport de kans krijgen om door te stromen naar de Formule 3. Ze krijgen ook de kans om te leren hoe ze zich technisch, fysiek en mentaal kunnen voorbereiden op races. Opvallend: diverse coureurs die uitkomen in de F1 Academy reden ook in de W Series. Voorbeelden hiervan zijn Bianca Bustamante, Nerea Marti en Abbi Pulling.

Teams en auto's

De W Series heeft negen teams die deelnemen aan het kampioenschap, terwijl de F1 Academy vijf teams heeft. Belangrijk is dat de vijf teams die deelnemen aan de F1 Academy allemaal teams zijn die succes hebben gehad binnen andere Formule kampioenschappen. De desbetreffende teams zijn PREMA Powerteam, MP Motorsport, Rodin Carlin, Campos Racing en ART Grand Prix.

De auto die wordt gebruikt in de F1 Academy is de Tatuus F4-T421, die ook wordt gebruikt in de Formule 4-kampioenschappen. De W Series gebruikte de Tatuus-Alfa Romeo F3 T-318, die wordt gebruikt in de Formule 3- en Formule Regional-kampioenschappen.

Verschil in financiering

De F1 Academy wordt gefinancierd door de FIA, terwijl de W Series wordt gefinancierd door verschillende sponsors zoals PUMA, Heineken en Hankook. PUMA en Hankook leveren de racekleding en banden die nodig zijn voor het kampioenschap. Coureurs in de F1 Academy zullen een budgetlimiet hebben van €150.000, waaraan de F1 gedurende het seizoen €2,2 miljoen bijdraagt. Helaas kon de W Series van 2022 niet worden voltooid vanwege een gebrek aan financiering. Met de FIA die de financiering van de F1 Academy controleert, is het onwaarschijnlijk dat zij dezelfde problemen zullen ondervinden als de W Series. Of de W Series - naast de F1 Academy - terugkeert in 2023 is nog niet duidelijk.

Noemenswaardige vrouwelijke coureurs

Over de hele wereld nemen vrouwen deel aan raceklassen. Voorbeelden hiervan zijn Sabine Schmitz, (WTCC, 24 uur van de Nürbürgring), Sophia Flörsch (F3-, DTM-, en LMP2-coureur), Susie Wolff (F3-, DTM- en test- en reservecoureur bij Williams) en Tatiana Calderon (IndyCar-, F2 en LeMans-coureur). Eén van de bekendste en meest succesvolle vrouwelijke coureurs is Danica Patrick. De Amerikaanse coureur nam deel aan meer dan honderd IndyCar-races, waarvan ze zeven keer op het podium finishte en één race won. In 2009 werd ze derde tijdens de Indianapolis 500.

Franse coureur Lilou Wadoux heeft in 2023 geschiedenis geschreven door als eerste vrouwelijke coureur een klasse in het FIA WEC te winnen.

Bekende vrouwelijke Nederlandse coureurs

Diverse verschillende vrouwelijke Nederlandse coureurs maakten door de jaren heen hun opwachting binnen ae autosport. Eén van de bekendste namen is Beitske Visser. De dame uit Sneek werd twee keer vicekampioen in de W Series achter Jamie Chadwick. Ook Emely de Heus (F1 Academy-coureur) en Liane Engeman zijn gevestigde Hollandse namen in de autosport.

Vrouwelijke sleutelfiguren: van teambazen tot strategen

Niet alleen op de baan zetten verschillende vrouwen zichzelf in de schijnwerpers. Ook aan de pitmuur en op andere plaatsen die iets met de autosport te maken hebben is dit het geval. Zo is Hannah Schmitz bijvoorbeeld de strategist van Max Verstappen en Sergio Pérez en was Angela Cullen jarenlang de vaste fysiotherapeute van Lewis Hamilton. Claire Williams was een aantal seizoenen teambaas van het Williams Formule 1-team. Monisha Kaltenborn was dat bij Sauber (Alfa Romeo).

Vrouwen in de Formule 1 (2024)

References

Top Articles
Improving Palliative Care Access for Patients With Cancer
NRLW Team Lists: Round 8
Public Opinion Obituaries Chambersburg Pa
It may surround a charged particle Crossword Clue
Brgeneral Patient Portal
Teamexpress Login
Ashlyn Peaks Bio
GAY (and stinky) DOGS [scat] by Entomb
Jefferson County Ky Pva
Lantana Blocc Compton Crips
Nonuclub
Mens Standard 7 Inch Printed Chappy Swim Trunks, Sardines Peachy
What Happened To Maxwell Laughlin
Directions To Advance Auto
Google Doodle Baseball 76
Why Does Lawrence Jones Have Ptsd
1989 Chevy Caprice For Sale Craigslist
O'Reilly Auto Parts - Mathis, TX - Nextdoor
Lakewood Campground Golf Cart Rental
Somewhere In Queens Showtimes Near The Maple Theater
Conscious Cloud Dispensary Photos
Bennington County Criminal Court Calendar
Litter Robot 3 RED SOLID LIGHT
How to Make Ghee - How We Flourish
Boxer Puppies For Sale In Amish Country Ohio
11526 Lake Ave Cleveland Oh 44102
Danielle Ranslow Obituary
Abga Gestation Calculator
Egg Crutch Glove Envelope
60 Second Burger Run Unblocked
Opsahl Kostel Funeral Home & Crematory Yankton
Rocksteady Steakhouse Menu
24 slang words teens and Gen Zers are using in 2020, and what they really mean
Save on Games, Flamingo, Toys Games & Novelties
Why Holly Gibney Is One of TV's Best Protagonists
Skyrim:Elder Knowledge - The Unofficial Elder Scrolls Pages (UESP)
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Fifty Shades Of Gray 123Movies
Craigslist Lakeside Az
Wait List Texas Roadhouse
Windshield Repair & Auto Glass Replacement in Texas| Safelite
2017 Ford F550 Rear Axle Nut Torque Spec
Craigslist/Nashville
Ssc South Carolina
Craigslist Houses For Rent Little River Sc
Chr Pop Pulse
Neil Young - Sugar Mountain (2008) - MusicMeter.nl
Gonzalo Lira Net Worth
Rubmaps H
Www Ventusky
Free Carnival-themed Google Slides & PowerPoint templates
Sunset On November 5 2023
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6260

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.