Wat betekent het wanneer iemand manische depressie heeft – wat ook wel aangeduid wordt als bipolaire stoornis? Wat zijn hier voorbeelden van, wat kun je ertegen doen en wat zijn de oplossingen? Lees verder…
Inhoud van deze pagina:
Manisch depressief: wat betekent het?
Manische depressie: wat is dat precies? Een manische depressie is niet hetzelfde als een ‘gewone’ depressie, maar waarin zit precies het verschil? Bij een ‘gewone’ depressie voel je je steeds hetzelfde – je hebt het negatieve gevoel altijd, zolang je depressief bent. Als je manisch depressief bent, dan is er sprake van een afwisseling van perioden waarin je je depressief voelt en perioden waarin je een ‘manie’ voelt. Een manie is heel anders dan een depressie.
Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt
– Goethe
Wat is een manische episode?
Een manische episode is iets wat niet voorkomt bij een gewone depressie. Dit is een periode waarin je tijdelijk de realiteit helemaal of gedeeltelijk uit het oog denkt te verliezen. Het is een gevoel van euforie waarin je je plotseling super belangrijk en zelfs onverslaanbaar kunt voelen. Tijdens een manie kan iemand plotseling risicovol gedrag vertonen, zoals gokken met grote bedragen. Tijdens een manie heeft iemand plotseling meer energie dan goed voor hem is.
Loopt een manie altijd uit de hand?
Een manie is een toestand van overdreven euforie en te veel energie hebben. Het is lang niet altijd zo dat mensen die manisch zijn domme dingen doen zoals enorme schulden maken. Je kunt ook manisch zijn en bijvoorbeeld bijna niet slapen, omdat je uur na uur aan je hobby besteedt. Iemand die manisch is, zal niet snel denken dat er iets mis is en accepteert meestal geen hulp.
Wat is een depressieve episode?
Een depressieve episode is meer herkenbaar, juist omdat het overeenkomt met het beeld dat je hebt van een gewone depressie. De depressieve episode is de manische episode, maar dan omgekeerd. In plaats van overdreven veel energie en euforie, is er sprake van heel erg weinig energie en een sombere stemming. In deze stemming zal de persoon nergens zin in hebben, vaak angstig zijn, zich nutteloos voelen. Dat leidt weer tot weinig eten en slecht slapen.
Voorbeelden van manische depressie
In onderstaande video's vind je voorbeelden van manische depressie:
Waar kan een manische depressie toe leiden?
Er is therapie mogelijk voor manische depressie, maar medicijnen behoren ook tot de mogelijkheden. Iemand die geen hulp zoekt voor zijn of haar manische depressie kan hier veel last van hebben. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat iemand een baan of een relatie verliest. Ook kunnen er (grote) schulden ontstaan. Therapie en medicijnen zorgen ervoor dat de pieken en dalen afzwakken. Zo wordt het verschil tussen de manie en depressie minder groot.
Wat de doen bij manische depressie?
Het lastige van een manische-depressie is dat er zo’n enorm groot verschil zit tussen een manische en een depressieve fase. Waar iemand het meeste moeite heeft, kan heel erg verschillen per persoon. Sommige personen hebben vooral last van de manische periode, terwijl bij anderen juist de depressieve periode vooral op de voorgrond staat. Niet alle gevallen van manische depressie zijn even erg. Sommige gevallen zijn heel extreem, anderen niet.
Behandeling van manische depressie
Behandeling bij een psycholoog of psychiater is slechts stap één. Ook nadat de klachten zijn verdwenen, is begeleiding nodig. Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de klachten minder erg worden.
Even tussendoor: Heb je jouw NLP Doe-Boek al?
Vind je mijn blog zinvol en wil je alles in de vingers krijgen om je communicatie & relaties te boosten? Ik maakte dit simpele NLP Doe-Boek voor je. Mis jouw exemplaar niet:Hier met blogkorting en gratis verzending.
Ontvang Jouw NLP Doe-Boek met korting
Een signaleringsplan maken
Dit klinkt misschien wat abstract, maar een signaleringsplan is een plan waarin de eerste signalen van een manische of depressieve fase staan. Dit plan is vooral bedoeld voor je familieleden en andere naasten, zodat ze aan de verschijnselen kunnen herkennen dat er iets staat te gebeuren. Op die manier zijn ze voorbereid en kunnen ze je op tijd hun steun bieden.
Psycholoog of psychiater
Er met mensen over praten helpt altijd. Een psycholoog of psychiater kan je helpen meer grip te krijgen op je problemen. Daarnaast kun je bij huisarts en psychiater terecht voor medicijnen. Medicijnen zijn vaak een nuttig hulpmiddel om de klachten minder extreem te maken.
Een onderhoudsbehandeling
De onderhoudsbehandeling is eigenlijk de behandeling ná de behandeling. Nadat je bij de therapeut bent geweest, zijn je klachten meestal nog niet helemaal verdwenen. Zelfs al zijn de klachten helemaal verdwenen, dan is er alsnog het risico dat ze terugkomen. Daarom is een onderhoudsbehandeling nodig. Dit houdt vaak een herhaalrecept van medicijnen in. Soms zijn er ook terugkoppelingen waarin je wordt gevraagd hoe het op dat moment met je gaat.
Wat is een stemmingsstabilisator?
Een stemmingsstabilisator is een vorm van medicijn dat invloed heeft op de stemming. Het meest bekende medicijn voor mensen die aan manische depressie lijden is lithium. Een stemmingsstabilisator als lithium zorgt ervoor dat de depressie fasen minder zwaar voelen. Je voelt je iets minder leeg vanbinnen, iets minder futloos en iets minder hopeloos. Ook zal je manische fase minder extreem aanvoelen: het overschat aan energie en euforie zal kleiner zijn.
Hoe kun je zelf terugkerende klachten voorkomen?
Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat je depressieve of manische klachten terugkeren, of in ieder geval te voorkomen dat de klachten net zo hevig zijn als voorheen:
- Het wordt je aangeraden ‘regelmatig’ te leven: dit betekent dat je op vaste tijden naar bed gaat en op vaste tijden opstaat (het liefst op een normaal tijdstip in de avond naar bed en vroeg in de ochtend weer uit bed). Ook moet je op een vast tijdstip eten en is het van groot belang dat je geen maaltijd overslaat. Slecht eten heeft ook gevolgen op je stemming. Eet dus ook als je eigenlijk weinig trek hebt.
- Voorkom situaties die voor teveel spanning kunnen zorgen: neem niet teveel hooi op je vork. Weet wat je kunt en wat je niet kunt – probeer niet het onmogelijke te doen, maar doe alles stap voor stap. Neem tussen het werken en plannen door momentjes rust. Ga ook verleidingen uit de weg zoals gokhallen of drank, als je hier gevoelig voor bent.
- Zorg voor ontspanning: mediteren kan helpen. Buiten rondwandelen of fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar maakt je ook prettig moe, zodat je ’s nachts kan slapen.
- Als je wilt stoppen met medicijnen, doe dit dan in overleg met je behandelaar. Als je zomaar stopt, kan dit heel nare gevolgen hebben voor je stemming en je lichaam. Als je wilt stoppen, zal je dat langzaam moeten doen. Dat betekent dat je eerst een tijdje minder medicijnen gebruikt voor je er definitief mee zal stoppen. Zo voorkom je klachten.
De beste tips tegen depressie
Tot slot hebben we nog een apart artikel met alle tips tegen depressie. Bekijk hier tot slot alle 154+ tips om van depressie af te komen.
Gerelateerd: lees verder...
- Angst Overwinnen? 89 Tips Tegen Angst [Direct Toepasbaar]
- Top 10 Boeken Over Depressie Overwinnen [Zelfhulp]
- Alle symptomen van oververmoeidheid [complete lijst]
- Niet lekker in je vel zitten? Tips: Zo Raak Je Beter In Je Vel
- Mindfulness: Wetenschappelijk Bewijs Oplossing Depressie [Onderzoek Radboud]
Tot slot hebben we nog gratis bronnen voor je
Nooit meer een saaie suffe grijze muis zijn?
7 NLP-tips & life hacks voor een kick-ass leven!
Direct in je mail en iedere week nieuwe gratis NLP-tools. En ik houd ook niet van spam 🙂 Je kunt je altijd uitschrijven.
Wil je nog meer tips zoals deze? Meld je dan hieronder eventjes aan voor een leuke NLP-bonus zodat je niks mist: