Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (2024)

Klik hier voor een kort overzicht

De 11 beste boeken over het dark web

Ben je op zoek naar nieuwe boeken op je leeslijst en vind je het internet een interessant onderwerp? Dan kun je direct beginnen aan een van deze beste boeken over het beruchte dark web:

  1. Dark Web True Crime drieluik – Eileen Ormsby
  2. The Mastermind: Drugs. Empire. Murder. Betrayal – Evan Ratliff
  3. Dark Market: cybercriminelen, cyberpolitie en onze veiligheid in een digitale wereld – Misha Glenny
  4. The Secret Story of the Dark Web: The Illegal Internet Exposed! – Derek Mailhiot
  5. Dark net: daal af in de digitale wereld van hackers, seks, bitcoins en drugs – Jamie Bartlett
  6. The Dark Net – Benjamin Percy
  7. The Dark Web: The Unseen Side of the Internet – A.J. Wright
  8. Casting Light on the Dark Web: A Guide for Safe Exploration – Matthew Beckstrom
  9. Inside the Dark Web – Erdal Ozkaya
  10. The Deep Dark Web: The Hidden World – Richard Gatomalo en Pierluigi Paganini
  11. Weaving the Dark Web: Legitimacy on Freenet, Tor, and I2P – Robert Gehl

Wil je zelf het dark web bezoeken? Dat kan, maar let erop dat dit deel van het internet extra risico’s met zich meebrengt. Het is dus belangrijk enkele voorzorgsmaatregelen te treffen, waaronder het installeren van een goede antivirus als Norton 360, het gebruiken van een goede VPN als NordVPN, een goede basiskennis hebben over het dark web en de Tor-browser installeren.

Lees snel verder voor een beschrijving van alle boeken in onze lijst van beste dark web boeken!

Ik ga bijna met vakantie. Dat betekent dat ik weer echt tijd heb om een goed boek te lezen. Nu is het lastig om een boek uit te kiezen; er zijn er nog zo veel die ik wil lezen. Ik denk dat meer mensen dat probleem ervaren en vond het dus wel een goed idee om een lijstje samen te stellen met boekenaanraders. Dit is natuurlijk VPNGids.nl dus de boeken moeten wel iets te maken hebben met cybersecurity. Boeken over dit onderwerp zijn voornamelijk in het Engels, maar gelukkig vind ik dat zelf helemaal geen probleem. En zeg nou zelf, wat is er nu spannender dan true crime op het dark web?

Tip!

Alle boeken die we in dit artikel aanraden zijn te koop op Bol.com of Amazon.nl. Sommige boeken kun je zelfs gratis lezen op het dark web zelf voor een complete onderdompeling in deze cyberwereld.

Spannende (waargebeurde) verhalen:

Wat is er nu beter dan met een kopje thee en een spannend boek op de bank zitten? In de zon liggen op vakantie met zo’n spannend boek misschien. Lees jij graag over de meest beruchte gebeurtenissen op het dark web? Dan ben je hier goed. Wij hebben hier namelijk enkele titels op een rij gezet die je direct kunt verslinden.

Dark Web True Crime serie – Eileen Ormsby

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (2)

Dark web expert en true crime auteur Eileen Ormsby heeft meerdere boeken over het dark web geschreven die zeker de moeite waard zijn. Haar eerste boek Silk Road (2014) heeft een Goodreads Community ranking van 4/5 en dat is niet voor niets. In het boek beschrijft ze de opkomst en uiteindelijke ondergang van de meest beruchte dark web webshop. Ormsby heeft niet alleen goed onderzoek gedaan naar de drugsdeals en andere handel op deze site, maar schrijft er een verhaal omheen dat je constant op het puntje van je stoel laat zitten.

Het tweede boek in de serie, The Darkest Web: Drugs, Death and Destroyed lives… The Inside Story of the Internet’s Evil Twin (2018), heeft ook 4/5 sterren op Goodreads. Ormsby duikt hierin nog verder in de online onderwereld en vertelt het verhaal van de meest perverse man op het internet Peter Scully. Deze man misbruikte, martelde en vermoorde kinderen en verspreidde de beelden hiervan via het dark web.

Haar derde dark web boek kwam uit in 2020 en kreeg op Goodreads 3,8/5 sterren. Murder on the Dark Web: True Stories from the Dark Side of the Internet, zoals het boek heet, vertelt de verhalen van enkele van de meest beruchte moorden die gepleegd zijn met behulp van het dark web. Zo lees je over een hondentrainer in Minnesota die zelfmoord gepleegd zou hebben, maar wier persoonsgegevens gevonden werden op een hitman-for-hire site op het darknet. Wie heeft er 13.000 Bitcoin betaald om deze vrouw te vermoorden?

The Mastermind: Drugs. Empire. Murder. Betrayal – Evan Ratliff

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (3)

In The Mastermind vertelt Ratliff het ongelofelijke verhaal van Paul Calder Le Roux: een getalenteerde programmeur die druglord werd. Le Roux begon met een legale online apotheek die hij runde vanaf zijn laptop in Manilla. Het duurde echter niet lang tot hij een wereldwijd systeem van illegale drugssmokkel op wist te zetten. Hij zorgde niet alleen voor de smokkelhandel van drugs, maar leverde ook wapens in Iran en Somalië.

In het boek dat 4 van de 5 sterren krijgt op Goodreads beschrijft Ratliff hoe een tech savvy guy dit allemaal voor elkaar heeft gekregen. Zelfs de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) kon zijn codes niet kraken en raakte vijf jaar lang in een kat-en-muisspel verzeild met dit meesterbrein.

Dark Market: cybercriminelen, cyberpolitie en onze veiligheid in een digitale wereld – Misha Glenny

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (4)

Dit is een van de weinige goede boeken over het dark web die vertaald zijn naar het Nederlands. Dark Market begint met een korte beschrijving over het ontstaan van het internet en cybercrime. Het gaat echter al snel over verschillende type cybercriminaliteit, zoals identiteitsfraude, oplichting en malware aanvallen. Hierbij gebruikt Glenny interessante case studies en interviewt hij autoriteiten, hackers en slachtoffers. Na het lezen van dit boek ben je weer helemaal op de hoogte van manieren om jezelf te beschermen tegen online criminaliteit.

Glenny schreef in 2011 een uitbreiding bij Dark Market. Het e-book genaamd DarkerMarket The Hunt for Lord Cyric gaat nog dieper in op de dark web website DarkMarket en de criminelen die hier opereren. De auteur geeft je een kijkje in zijn onderzoeksmethodes en neemt je mee in zijn zoektocht naar een van de meest ongrijpbare creditcardfraudeurs die bekend staat als ‘Lord Cyric’.

The Secret Story of the Dark Web: The Illegal Internet Exposed! – Derek Mailhiot

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (5)

Dit boek geeft je een inkijkje in enkele van de vele illegale en interessante activiteiten die plaatsvinden op het dark web. Zo toont Mailhiot hoe het hackercollectief Anonymous te werk ging om tientallen websites met kinderp*rno te verwijderen. Ook vertelt hij hoe de ‘Kingpin of Child p*rn‘ (Eric Eoin Marques) opgepakt kon worden door een stomme fout. Marques had meer dan 200 dark web sites vol kinderp*rnografie waar zelfs baby’s en peuters op te zien waren.

Een derde berucht persoon waarover je leest in The Secret Story of the Dark Web is Alexandre Cazes. Deze Canadees werd opgepakt toen hij nog maar 23 was, omdat hij hét meesterbrein achter een van de grootste dark web marketplaces voor drugs was. Deze man achter marketplace AlphaBay Market heeft echter nooit zijn straf uitgezeten. Slechts drie dagen na zijn arrestatie werd hij dood aangetroffen in zijn cel in Thailand.

Dark net: daal af in de digitale wereld van hackers, seks, bitcoins en drugs – Jamie Bartlett

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (6)

De titel, oorspronkelijk The Dark Net: Inside the Digital Underworld, is een beetje misleidend. Bartlett beschrijft namelijk niet alleen het dark web, maar ook het deep web dat soms als synoniem gebruikt wordt maar dit niet is. In het boek legt Bartlett je de achterliggende filosofie, de geschiedenis en voordelen van het dark web uit, maar dat is niet alles. De auteur doet waar hij echt goed in is: deze informatie persoonlijk maken met behulp van individuele verhalen.

Op basis van allerlei interviews neemt hij je mee door de wereld van het dark web en hoe het samen met het gehele internet een belangrijke rol in ons dagelijks bestaan heeft gekregen. De reis gaat langs relatief onschuldige onderwerpen als webcam prostitutie en cryptohandel, maar toont je ook de duistere kant van het dark web: identiteitsfraude, oplichting, politiek extremisme, drugsmokkel en kinderp*rnografie. Je krijgt zelfs een inkijkje in suïcide forums en forums waarin leden elkaars eetstoornis aanmoedigen.

Dark Net is dus geen boek voor iedereen, maar als je ertegen kunt om over zelfmoord, kinderp*rno of eetproblematiek te lezen, is het zeker een aanrader.

The Dark Net – Benjamin Percy

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (7)

Dit boek is het enige 100% fictie boek in deze lijst, maar zeker niet minder de moeite waard. The Dark Net combineert de levensechte horror van de diepste krochten van het internet met fictieve horror.

The Dark Net speelt zich af in Portland waar vier hele verschillende personen te maken krijgen met demonen die het internet infecteren:

  • De twaalfjarige Hannah die een high-tech bril heeft om blindheid tegen te gaan, maar constant schaduwmonsters ziet.
  • De technofobische journalist Lela die een verhaal op het spoor is dat niemand boven tafel wil krijgen.
  • Ex-evangelist Mike Juniper die vecht tegen letterlijke en figuurlijke demonen met wapens die hij verbergt onder een daklozenopvang.
  • De hacker Derek die zichzelf ziet als lid van een digitaal leger gelijkend Anonymous.

Deze onconventionele groep is de laatste hoop om het internet en de mensheid te redden.

Boeken met informatie over het dark web

Ben je niet zo’n liefhebber van true crime, maar vind je het dark web wel een interessant fenomeen? Dan zijn er tevens genoeg informatieve boeken om van te genieten. Een echte aanrader voor een korte inleiding tot wat het dark web is is A.J. Wright zijn boek The Dark Web: The Unseen Side of the Internet. Voor een dieper inzicht raden we je Casting Light on the Dark Web: A Guide for Safe Exploration van Matthew Beckstrom aan. Beckstrom geeft een heldere uitleg over hoe het dark web werkt en hoe je dit netwerk zelf gebruikt (en zou moeten gebruiken).

Vind je het juist interessant om te lezen over de verschillende gevaren van het dark web? Over dat onderwerp zijn gelukkig ook goede boeken geschreven. Denk hierbij aan Inside the Dark Web van Erdal Ozkaya. Hierin lees je over allerlei soorten digitale gevaren, waaronder cyberstalking en identiteitsfraude. Ook focust Ozkaya zich op cryptocurrency en dark web specifieke criminaliteit. Een ander voorbeeld van een goed boek over criminaliteit op het dark web is The Deep Dark Web: The Hidden World van Richard Gatomalo en Pierluigi Paganini. Zij duiken in hun boek diep in de wereld van de cybercriminaliteit en richten zich specifiek op hacktivism en cyber warefare. Hoe speelt het dark web dus een rol bij de wereldpolitiek?

We hebben het nu alleen over Onion-websites gehad als we het hadden over het dark web. Er zijn echter ook andere ‘internetten’ die je niet via je reguliere zoekmachine en browser kunt bezoeken. Denk aan I2P en Freenet. Als je hier meer over te weten wilt komen, lees dan zeker het boek van Robert Gehl: Weaving the Dark Web: Legitimacy on Freenet, Tor, and I2P.

Hoe werkt het dark web en hoe kom je erop?

Misschien wil je eigenlijk helemaal geen lange boeken lezen, maar zelf het darknet afspeuren naar interessante websites. Dat kan, maar we moeten je wel waarschuwen dat je meer risico loopt op het dark web dan het reguliere internet (surface web). Het is dus van belang om veiligheidsmaatregelen te treffen voor je het dark web opgaat. Het complete stappenplan vind je in ons artikel ‘Hoe krijg ik (veilig) toegang tot het dark web?’. In het kort zijn dit de belangrijkste tips:

  • Zorg dat je een goede basiskennis hebt. Wees je bijvoorbeeld bewust van wat fabels en wat feiten zijn over het dark net.
  • Gebruik goede antivirussoftware zoals Norton.
  • Gebruik een goede VPN zoals NordVPN.
  • Installeer de Tor-browser of een mobiel alternatief (het is namelijk mogelijk om via je smartphone het dark web te bezoeken).

Wat ga ik nu lezen?

Voor mijn werk bezoek ik natuurlijk al vaak genoeg het dark web. Altijd met mijn VPN en antivirus ingeschakeld. Intussen heb ik ook zeker boeken uit deze lijst gelezen. Je raakt echter nooit uitgelezen over het dark web en het internet in het algemeen. Zo kun jij nog alle artikelen op ons ‘dark web’-dossier lezen. Dit dossier wordt bovendien regelmatig uitgebreid.

Wat dacht je van een stappenplan over hoe je anoniem misstanden aan de kaak stelt als klokkenluider?

Ook als je meer wilt weten over de Tor-browser, zit je hier goed. We hebben verschillende artikelen geschreven over deze anonieme browser, waaronder ‘Hoe veilig is Tor?‘ en ‘Is Tor legaal?‘.

Het dark web is echter slechts een deel van het internet en ook over het reguliere internet is veel interessants geschreven. Daarom heb ik besloten op vakantie mijn horizon te verbreden. Het boek dat ik zeker ga lezen is Net Delusion van Evgeny Morozov. Hoe vrij is het internet eigenlijk? En brengt het internet de democratie eigenlijk in gevaar? Het internet brengt immers (privacy)risico’s met zich mee en bijna alle overheden passen wel een vorm van censuur toe. Al met al een boek dat nog steeds relevant is, hoewel het al meer dan tien jaar oud is.

Mis niets! Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, acties en reviews.

Wij respecteren je privacy. Je informatie is veilig en je kunt je altijd gemakkelijk afmelden.

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (8)

Tamara van Seggelen

Techredacteur

Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in wetgeving rondom de balans tussen privacy en vrijheid online. Ook is ze zeer geïnteresseerd in de technische aspecten van computers en het internet, zoals de werking van internetprotocollen.

Meer artikelen uit de sectie Blog

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (9)

Hoe ik een VPN gebruik om gratis legaal te streamen

6 juni 2023

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (10)

Daten met AI: wondermiddel of rampscenario?

13 juni 2024

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (11)

Loont cybercrime? Dit verdient een hacker op dark web

19 april 2023

Beste boeken over het dark web: je dagelijkse dosis cybersensatie (2024)

References

Top Articles
US-Dakota War sites can be found across west Central Minnesota
Whitecap Dakota Nation signs historic Self-Government Treaty with Canada
Www.mytotalrewards/Rtx
Somboun Asian Market
Stretchmark Camouflage Highland Park
Angela Babicz Leak
Coindraw App
Rondale Moore Or Gabe Davis
Plus Portals Stscg
Poplar | Genus, Description, Major Species, & Facts
World Cup Soccer Wiki
Little Rock Arkansas Craigslist
How Many Slices Are In A Large Pizza? | Number Of Pizzas To Order For Your Next Party
C Spire Express Pay
Turning the System On or Off
Cbs Trade Value Chart Fantasy Football
How to find cash from balance sheet?
Fool’s Paradise movie review (2023) | Roger Ebert
Mani Pedi Walk Ins Near Me
Wisconsin Women's Volleyball Team Leaked Pictures
Xomissmandi
Where to Find Scavs in Customs in Escape from Tarkov
Alfie Liebel
1989 Chevy Caprice For Sale Craigslist
Viha Email Login
Katie Sigmond Hot Pics
Violent Night Showtimes Near Century 14 Vallejo
Mythical Escapee Of Crete
Kentuky Fried Chicken Near Me
Cornedbeefapproved
The Bold and the Beautiful
Landing Page Winn Dixie
123Moviestvme
Indiana Immediate Care.webpay.md
Tyler Sis 360 Boonville Mo
Cal Poly 2027 College Confidential
Section 212 at MetLife Stadium
World Social Protection Report 2024-26: Universal social protection for climate action and a just transition
Low Tide In Twilight Manga Chapter 53
Atu Bookstore Ozark
Scythe Banned Combos
Youravon Com Mi Cuenta
Aurora Southeast Recreation Center And Fieldhouse Reviews
Bank Of America Appointments Near Me
Haunted Mansion Showtimes Near Millstone 14
Here’s What Goes on at a Gentlemen’s Club – Crafternoon Cabaret Club
Pelican Denville Nj
Cars & Trucks near Old Forge, PA - craigslist
Rocket Bot Royale Unblocked Games 66
Diablo Spawns Blox Fruits
91 East Freeway Accident Today 2022
Bellin Employee Portal
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5703

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.